22 Mayıs 2016 Pazar

BEBEKLERDE REFLÜ NASIL OLUR ? SÜTÜMÜN KALİTESİNİ NASIL ARTTIRDIM?

Merhaba!

Uzaktan bakınca ayrı postlarda olması gereken iki konu gibi duruyor ama aslında öyle değilmiş!
Sütün de kalitesimi varmış demeyin. Varmış! 

Beslenmesine dikkat etmeyip abur cuburla mideyi dolduran bir anne ile günlük protein ve karbonhidratlarını aksatmadan alan bir annenin sütünü kimse kıyaslayamaz.

Bir aşı gününde yine sağlık ocağındayız. Doktor Deniz’i muayene ediyor. Gözlüklerini yarıya indirdi ve bana bir bakış atıp; biraz zayıf kalmış, emziriyor musunuz? dedi. –Tabiki hemde foşur foşur, fazla geliyor kusuyor bile dedim kendimden oldukça emin bir tavırla.

Doktor kusma şeklini, neyden sonra, ne sıklıkla kustuğunu sordu. Sonra yüzüme bakıp, Deniz de reflü var dedi. 

Hööö ! 
Ne reflüsü, bebekte olur mu şoklarını atlatınca doktor anlatmaya başladı.
Sık rastlanan bir durum. Yenidoğan bebeklerde mide kapakçığı tam gelişmediği için bu kusmalar normalmiş. Zamanla kendini geliştirir zaten ek gıda döneminde bu sorun ortadan kalkar dedi. Yapmam gerekenleri anlattı. Ve günde iki kez iki ölçek halinde –anti reflü- özellikli mama vermemi önerdi.

Biz çıktık geldik eve. Deniz’in kusmaları iyice gözüme batmaya başladı. Çocuk baya baya her emzirmeden sonra ciddi anlamda kusuyordu. Birkaç gün Deniz’i böyle takip ettim. Bu sefer konu sütümün olup olmaması değil Deniz’in sağlıklı bir kiloda olmasıydı.

Kısaca –anti reflü- mamalardan bahsedeyim. Normal mama veren anneler bilir, mamanın kıvamı tıpkı anne sütü gibi. Yani su gibidir. Anti Reflü mamalarında durum daha farklı. Mama koyu bir yapıya sahip. Cıvık krem şantiye benzetiyorum ben. En yakın tanımı böyle yapabilirim.

Ülkemizde çok fazla çeşit yok bunu da belirteyim. Doktorunuzun dediğini de alabilirsiniz, eczacıdan içerikleri dinleyerekte karar verebilirsiniz.

Ben ikinci yolu seçtim ve -SMA STAYDOWN- isimli 900 gramlık teneke  kutuyu aldım. Önemli bir konu var tam da burda. Anti Reflü mamaları kullanmak için geniş ağızlı biberon emziği kullanmak gerekiyor. 0+ olanlar ne yazık ki bebeğe işkence oluyor. Denedik aynen öyle oldu !

Mamayı aktif olarak kullanmaya başlayınca Deniz’in kusmaları azaldı. Mamanın kıvamı normalden koyu olunca mideden yemek borusuna geri kaçma olasılığı kalmıyordu. Mama veriyordum diye emzirmekten vazgeçmedim. Hala emziriyorum ve emzireceğim.

***

Doktorumuz; sütünün kıvamı yağlı olmadığı için... şeklinde devam eden bir cümle kurdu bana o gün. Oturdum düşündüm sütünde mi kıvamı oluyor diye. Araştırdım tabiki ne var ne yok. Aslında bu kanıtlanmış bir durum değil. Fiziksel bir durum. Genetik faktörlerde etkili tabiki. Şimdi bende şöyle bir algı oluştu, eğer beslenmeme dikkat edersem sütümün kıvamı koyulaşır (yağlı) olur ve Deniz’in kusmasını engellerim.

Aile dostumuz bir ebeyle görüştüm. Bana neleri daha sık tüketirsem sütümün yağlı ve kaliteli olacağını anlattı. Sizlerle paylaşmalıyım hemen. Bakalım neler var bu kısa listede !

-Zeytin-
-Kaymaklı Yoğurt-
-Tam Yağlı Süt-
-Tam Yağlı Peynir-
-Tahin Pekmez Karışımı-
-Tereyağı-
-Yumurta-
-Ceviz-Badem-

Bende az da olsa işe yaradı. Özellikle tahin-pekmez karışımı ve zeytin. 
Günlük 4-5 yemek kaşığı tahin-pekmez karışımı yiyorum.
Zeytini de kahvaltıda en az 20 tane yiyorum. Burdan Canan Karatay'ın da kulağını çınlatalım. Günde 60-70 tane zeytin yiyin diyor. 

***

Peki Deniz’in kusmasına engel olmak için ekstra neler yapıyorum ?

Beslenmeden sonra kesinlikle yatırır pozisyona getirmiyorum. Bu çok önemli. Mümkünse dik veya eğimli tutmaya çalışıyorum.

Önceden sırtına küçük pıt pıt şeklinde vurup gazını alıyordum. Şimdi sadece sıvazlayarak gazını almaya çalışıyorum.

Verdiğim mamanın miktarını gördüğüm için sorun olmuyor ama emzirirken bu miktarı bilemediğim için az az  sık sık emzirmeye çalışıyorum.

Beslenmelerden sonra en az bir saat hoplatmamaya çalışıyorum.

Deniz heyecanlandığında kusan bir bebek. O yüzden ona şebeklikler yaptığımızda hemen kusuyor. Çok zor ama bu bir saat onu güldürürken dikkatli olmaya çalışıyorum.

Yatağına yatırdığımda kafasının altına eğimli bir yastık kullanıyorum. Hamileyken kendime destek minderi almıştım. Çok işime yarıyor bu konuda.


not:Görseller internetten alıntıdır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder